W „American Journal of Medicine” ukazały się wyniki analizy 41 badań, z której wynika, że dieta bogata w ryby może chronić przed rakiem jelita grubego, który jest drugą z najczęstszych przyczyn zgonów na nowotwory złośliwe.
Po podsumowaniu rezultatów i uwzględnieniu wieku uczestników, spożycia alkoholu i czerwonego mięsa oraz wywiadu rodzinnego, naukowcy ustalili, że regularne spożywanie ryb miało związek z obniżeniem ryzyka wystąpienia raka jelita grubego o 12%. Zauważono ponadto, że ryzyko rozwoju raka odbytnicy było o 21% niższe w badanej grupie u osób, które jadły najwięcej ryb.
Badania opublikowane wcześniej wykazały, że u kobiet, które spożywają ryby trzykrotnie w tygodniu, w jelitach rzadziej występują polipy, które mogą zezłośliwieć.
W komentarzu podkreśla się, że jeżeli ryby rzeczywiście przyczyniają się do obniżenia ryzyka raka jelita grubego, korzyści te związane są z kwasami Omega-3. Nie wiemy jednak, czy podobny efekt uzyskalibyśmy w przypadku suplementów.