Adres gabinetu:
32-020 Wieliczka
ul. Brata Kosiby 5
Tel. 799 112 000
facebook
twitter
email
  • Strona Główna
    • Partnerzy
    • Przydatne linki
  • Rejestracja
    • Jak dojechać?
  • Zapytaj Lekarza
    • Pytania i odpowiedzi (FAQ)
    • Słowniczek pojęć lekarskich
  • Rekomendacje
  • Cennik usług
  • Aktualności

Ryby mogą chronić przed rakiem jelita grubego

25 maja, 2012
by M W
jelito, nowotwór, polip, rak, ryby
Comments are off

W „American Journal of Medicine” ukazały się wyniki analizy 41 badań, z której wynika, że dieta bogata w ryby może chronić przed rakiem jelita grubego, który jest drugą z najczęstszych przyczyn zgonów na nowotwory złośliwe.

Po podsumowaniu rezultatów i uwzględnieniu wieku uczestników, spożycia alkoholu i czerwonego mięsa oraz wywiadu rodzinnego, naukowcy ustalili, że regularne spożywanie ryb miało związek z obniżeniem ryzyka wystąpienia raka jelita grubego o 12%. Zauważono ponadto, że ryzyko rozwoju raka odbytnicy było o 21% niższe w badanej grupie u osób, które jadły najwięcej ryb.

Badania opublikowane wcześniej wykazały, że u kobiet, które spożywają ryby trzykrotnie w tygodniu, w jelitach rzadziej występują polipy, które mogą zezłośliwieć.

W komentarzu podkreśla się, że jeżeli ryby rzeczywiście przyczyniają się do obniżenia ryzyka raka jelita grubego, korzyści te związane są z kwasami Omega-3. Nie wiemy jednak, czy podobny efekt uzyskalibyśmy w przypadku suplementów.

Społeczności
© Marek Woźniak 2019
Polityka Prywatności