Adres gabinetu:
32-020 Wieliczka
ul. Brata Kosiby 5
Tel. 799 112 000
facebook
twitter
email
  • Strona Główna
    • Partnerzy
    • Przydatne linki
  • Rejestracja
    • Jak dojechać?
  • Zapytaj Lekarza
    • Pytania i odpowiedzi (FAQ)
    • Słowniczek pojęć lekarskich
  • Rekomendacje
  • Cennik usług
  • Aktualności

Nowa czekolada

10 października, 2013
by MW
naczynia, serce
Comments are off
naczynia
Szwajcarska firma Barry Callebaut opracowała nową technologię produkcji czekolady

Czekolada ma być bogata we flawonole. Mimo, iż występują one naturalnie w ziarnach kakaowca, nie są obecne w gotowej czekoladzie przygotowywanej wg tradycyjnych receptur. Te antyoksydanty spotykamy również w dużych ilościach w truskawkach, szpinaku, kalafiorach i cebuli. Nowy typ czekolady pod nazwą Acticoa pojawi się w sklepach w ciągu kilku miesięcy.

Badania naukowców pokazały, że przyjmowanie z pożywieniem 200 mg flawonoli na dobę zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych i redukuje ryzyko chorób sercowo-naczyniowych o 8–16%. Zmniejsza także ryzyko zachorowania na raka trzustki.

Społeczności
© Marek Woźniak 2019
Polityka Prywatności