Adres gabinetu:
32-020 Wieliczka
ul. Brata Kosiby 5
Tel. 799 112 000
facebook
twitter
email
  • Strona Główna
    • Partnerzy
    • Przydatne linki
  • Rejestracja
    • Jak dojechać?
  • Zapytaj Lekarza
    • Pytania i odpowiedzi (FAQ)
    • Słowniczek pojęć lekarskich
  • Rekomendacje
  • Cennik usług
  • Aktualności

Soja w leczeniu raka

13 kwietnia, 2013
by MW
jelito, leczenie, nowotwór, rak, tłuszcz, wątroba
Comments are off

Kwas oleinowy znany jest ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. Duże jego ilości zawiera, popularna głównie w USA, soja. Było to podstawą do testów przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Arkansas, mających na celu sprawdzić, czy może ona odgrywać jakąś rolę we wspomaganiu leczenia nowotworów. Do badań wykorzystano kilka odmian soi, o najwyższej zawartości kwasu oleinowego (należącego do grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9) i białek (ponad 40% zawartości). Monitorowano aktywność biologiczną wobec różnych typów ludzkich komórek nowotworowych.

Okazało się, że peptydy sojowe istotnie hamują rozrost komórek nowotworowych: w przypadku raka jelita grubego o 73%, raka wątroby – o 70%, a raka płuc – 68%. Eksperyment pokazał, że niektóre odmiany soi mogą być wykorzystane jako nutraceutyki (artykuły spożywcze posiadające dodatkowo właściwości leków), pomagające w naturalny sposób zahamować rozrost co najmniej kilku typów raka u ludzi.

Społeczności
© Marek Woźniak 2019
Polityka Prywatności