Adres gabinetu:
32-020 Wieliczka
ul. Brata Kosiby 5
Tel. 799 112 000
facebook
twitter
email
  • Strona Główna
    • Partnerzy
    • Przydatne linki
  • Rejestracja
    • Jak dojechać?
  • Zapytaj Lekarza
    • Pytania i odpowiedzi (FAQ)
    • Słowniczek pojęć lekarskich
  • Rekomendacje
  • Cennik usług
  • Aktualności

12.04. – Dzień czekolady

12 kwietnia, 2013
by MW
afrodyzjak, czekolada, magnez, tłuszcz, zaparcie, zatwardzenie, zdrowie
Comments are off

Korzystając z okazji przypadającego na dzisiaj nieoficjalnego święta – Dnia Czekolady – warto wspomnieć o kilku mitach, które przynoszą więcej szkody niż korzyści dla zdrowia.

Wiele osób uważa, że czekolada to afrodyzjak czy dobry środek zwalczający depresję. Że jej spożycie poprawia libido i potencję, nastrój, rozładowuje stresy. Jednak ze składu chemicznego niczego z tych rzeczy nie można wywnioskować. Substancje, które mogłyby pomagać, występują w śladowych ilościach i nie ma to żadnego praktycznego znaczenia.

Zwolennicy czekolady podkreślają też jej zbawienne działanie dzięki dużej zawartości magnezu. Owszem, jest go więcej niż w niektórych produktach spożywczych, ale ta ilość ciągle jest niewielka. Większa dawka magnezu zawarta jest np. w zwykłej sałacie.

Niektórzy wierzą w dobroczynny wpływ tłuszczu, jakim jest masło kakaowe. Niestety, również w tym wypadku, naukowcy wskazują, że to tylko zwykły tłuszcz. Czekolada ma natomiast dużą wartość energetyczną, co z żalem obserwują jej zagorzali amatorzy.

Czy jest więc coś niezwykłego w czekoladzie? Otóż jest. To teobromina, związek chemiczny produkowany przez drzewo kakaowca, by bronić swe nasiona przed zjadaniem przez zwierzęta.

Tak więc, podsumowując, jedyny łatwo wyczuwalny i szybko zauważalny wpływ czekolady na ludzki organizm to zatwardzenie, czego odległe skutki są powodem wielu wizyt w moim gabinecie. Ale o tym już przy okazji innego święta.

O autorze
Społeczności
© Marek Woźniak 2019
Polityka Prywatności