Adres gabinetu:
32-020 Wieliczka
ul. Brata Kosiby 5
Tel. 799 112 000
facebook
twitter
email
  • Strona Główna
    • Partnerzy
    • Przydatne linki
  • Rejestracja
    • Jak dojechać?
  • Zapytaj Lekarza
    • Pytania i odpowiedzi (FAQ)
    • Słowniczek pojęć lekarskich
  • Rekomendacje
  • Cennik usług
  • Aktualności

Pomidory a choroby naczyń

13 lutego, 2013
by MW
choroba, naczynia, serce
Comments are off

Naukowcy z Tufts University w Boston informują na łamach British Journal of Nutrition, że spożywanie pomidorów chroni przed naczyniowymi chorobami serca i zawałem. Przeanalizowali oni dane setek osób biorących udział w wieloletnim projekcie Framingham Offspring Study. Ochotnicy prowadzili dzienniczki żywienia, w których przede wszystkim uwzględniali spożycie pomidorów. Byli także poddawani badaniom sprawdzającym wydolność serca.

Wyniki pokazały, że osoby, które przez 11 lat miały w swojej diecie pomidory, są o 26% mniej zagrożone schorzeniami serca. Według uczonych siła pomidorów tkwi głównie w ich czerwonym barwniku – likopenie, który jest skutecznym przeciwutleniaczem. Jest to kolejne badanie, dowodzące pozytywnych efektów spożywania pomidorów czy picia soku pomidorowego.

Społeczności
© Marek Woźniak 2019
Polityka Prywatności