W porównaniu ze średnią długością życia w Unii Europejskiej, w Polsce mężczyźni żyją o 4,6, a kobiety o 2,5 roku krócej. Jednym z wymienianych czynników odpowiedzialnych za te dysproporcje są nasze nawyki żywieniowe. Według badań CBOS 3% polskiej populacji nie jada warzyw, 62% nie jada owoców, zaś 77% jada ryby rzadziej niż raz w tygodniu. Ponad połowa za często je słodycze, a jedna piąta zbyt sobie folguje ze słodzonymi napojami. A przecież wbrew częstym opiniom, zdrowa dieta nie musi być kłopotliwa i niesmaczna. Przykładem może być słynąca z korzystnego wpływu na zdrowie dieta śródziemnomorska, bogata w ryby, owoce i warzywa. Dzięki takiemu odżywianiu można zmniejszyć ryzyko zawału serca o 78% i wydłużyć życie polskich mężczyzn o 7, a kobiet o 5 lat.
O skutkach, do jakich prowadzi niezdrowy tryb życia i odżywania niech świadczy przykład USA. Palenie tytoniu, nadużywanie alkoholu, dieta uboga w warzywa i owoce oraz brak aktywności fizycznej mogą spowodować wzrost liczby nowotworów aż o 40%. Przewiduje się, że młode pokolenie Amerykanów będzie żyło krócej niż ich rodzice, co jest ewenementem na skalę światową.