Adres gabinetu:
32-020 Wieliczka
ul. Brata Kosiby 5
Tel. 799 112 000
facebook
twitter
email
  • Strona Główna
    • Partnerzy
    • Przydatne linki
  • Rejestracja
    • Jak dojechać?
  • Zapytaj Lekarza
    • Pytania i odpowiedzi (FAQ)
    • Słowniczek pojęć lekarskich
  • Rekomendacje
  • Cennik usług
  • Aktualności

Dieta a rak prostaty

05 grudnia, 2012
by MW
rak
Comments are off

Imigranci z Chin i Japonii w USA częściej chorują na raka prostaty niż ich rówieśnicy w kraju ojczystym. Aby wyjaśnić ten fenomen szwedzcy naukowcy z Uniwersytetu w Lund badali ich nawyki żywieniowe. Obserwowali ponad 8 tys. mężczyzn w wieku od 45 do 73 lat przez średnio 15 lat. Uczestnicy regularnie poddawali się badaniom oraz prowadzili dzienniki.
Obserwacje opublikowano w „American Journal of Clinical Nutrition„.

Okazało się, że mężczyźni, spożywający codziennie około 330 ml słodzonych napojów są bardziej narażeni na rozwój agresywniejszych form raka gruczołu krokowego. Ryzyko może być nawet o 40% wyższe. Również ryzyko rozwoju łagodniejszych form raka prostaty jest wyższe dla spożywających duże ilości makaronów, ryżu i słodkich płatków śniadaniowych.

Taka analiza pozwoli opracować wskazówki dotyczące produktów szkodliwych dla danej grupy ryzyka. Dalsze badania muszą odpowiedzieć na pytanie, w jaki sposób geny reagują na różne sposoby odżywiania.

Społeczności
© Marek Woźniak 2019
Polityka Prywatności