Imigranci z Chin i Japonii w USA częściej chorują na raka prostaty niż ich rówieśnicy w kraju ojczystym. Aby wyjaśnić ten fenomen szwedzcy naukowcy z Uniwersytetu w Lund badali ich nawyki żywieniowe. Obserwowali ponad 8 tys. mężczyzn w wieku od 45 do 73 lat przez średnio 15 lat. Uczestnicy regularnie poddawali się badaniom oraz prowadzili dzienniki.
Obserwacje opublikowano w „American Journal of Clinical Nutrition„.
Okazało się, że mężczyźni, spożywający codziennie około 330 ml słodzonych napojów są bardziej narażeni na rozwój agresywniejszych form raka gruczołu krokowego. Ryzyko może być nawet o 40% wyższe. Również ryzyko rozwoju łagodniejszych form raka prostaty jest wyższe dla spożywających duże ilości makaronów, ryżu i słodkich płatków śniadaniowych.
Taka analiza pozwoli opracować wskazówki dotyczące produktów szkodliwych dla danej grupy ryzyka. Dalsze badania muszą odpowiedzieć na pytanie, w jaki sposób geny reagują na różne sposoby odżywiania.