Rak wątroby jest 6 co do częstości nowotworem złośliwym na świecie, a 3 wśród nowotworowych przyczyn zgonów
Jako najważniejsze czynniki ryzyka powstania raka wątroby wymienia się w kolejności: przewlekłą infekcję wirusem zapalenia wątroby – HBV lub HCV, nadużywanie alkoholu, otyłość i cukrzycę oraz palenie papierosów. We Włoszech postanowiono poddać dyskusji ochronne działanie kawy przed jego wystąpieniem.
Naukowcy z uniwersytetu w Mediolanie przeprowadzili metaanalizę, która obejmowała wyniki 16 badań z udziałem 3153 chorych na raka wątroby. Okazało się, że osoby regularnie pijące kawę mają o 28-56% (średnio 40%) niższe ryzyko zachorowania na ten nowotwór w porównaniu z ludźmi, którzy nie piją kawy w ogóle.
Ochronne działanie kawy mogłoby wynikać z obniżania przez nią ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 oraz marskość wątroby, a obydwa te czynniki predysponują do powstania raka wątrobowokomórkowego. Niestety, wykazanie związku pomiędzy piciem kawy a mniejszym ryzykiem rozwoju raka wątroby nie dowodzi jeszcze związku przyczynowo-skutkowego. Możliwe jest, iż osoby cierpiące na różne schorzenia wątroby i układu pokarmowego redukują spożycie kawy.