Po raz pierwszy naukowcom udało się wykazać, że naturalna substancja może zatrzymać rozwój komórek czerniaka, złośliwego nowotworu skóry. Gossypina, bo o niej mowa, znajduje się w warzywach i owocach. Aktualnie trwają prace nad wyjaśnieniem, w jaki sposób organizm przyswaja gossypinę i jak jest ona metabolizowana. Praca na ten temat ukazała się w magazynie Molecular Cancer Therapeutics.
Jeśli chodzi o mechanizm działania, gossypina jest inhibitorem zarówno wobec mutacji zwanych BRAFV600E kinaza, jak i CDK4, które występują u większości pacjentów z czerniakiem. Hamuje ona proliferację ludzkich komórek czerniaka, zawierających te dwie mutacje, prawdopodobnie poprzez bezpośrednie wiązanie się z nimi. W eksperymentach na myszach z wszczepionymi komórkami z ludzkich guzów czerniaka leczenie gossypiną przez 10 dni zredukowało objętość guza i zwiększyło wskaźnik przeżycia.