Adres gabinetu:
32-020 Wieliczka
ul. Brata Kosiby 5
Tel. 799 112 000
facebook
twitter
email
  • Strona Główna
    • Partnerzy
    • Przydatne linki
  • Rejestracja
    • Jak dojechać?
  • Zapytaj Lekarza
    • Pytania i odpowiedzi (FAQ)
    • Słowniczek pojęć lekarskich
  • Rekomendacje
  • Cennik usług
  • Aktualności

Jedzmy czekoladę!

06 stycznia, 2014
by MW
otyłość
Comments are off
otyłość
Czekolada nie tuczy, a wręcz przeciwnie – osoby, które jedzą ją często, mają mniej tkanki tłuszczowej i rzadziej chorują

Wyniki oparto na analizie danych, dotyczących 1458 osób w wieku od 12 do 17 lat z 9 europejskich krajów, biorących udział w finansowanym przez UE projekcie badawczym HELENA (Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence). Po uwzględnieniu wieku, płci, wskaźnika BMI, nawyków żywieniowych i aktywności fizycznej nastolatków, hiszpańscy badacze stwierdzili, że osoby spożywające więcej czekolady miały niższy poziom tkanki tłuszczowej w organizmie.

Czekoladę powszechnie uważa się za produkt wysokoenergetyczny, bogaty w cukry i tłuszcze nasycone. Badania prowadzone wśród osób dorosłych sugerują jednak, że spożywanie czekolady wiążę się z niższym ryzykiem chorób kardiologicznych. Ocena biologicznego wpływu żywności wyłącznie przez pryzmat kaloryczności jest błędem. Tak samo ważne są składniki, które przyczyniają się do zwiększenia bądź obniżenia ryzyka chorób, w tym otyłości. Czekolada zawiera dużą ilość flawonoidów (zwłaszcza katechiny), które są silnymi przeciwutleniaczami. Działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo oraz pomagają zapobiegać nadciśnieniu. Ponadto wpływają na produkcję kortyzolu i wrażliwość na insulinę.

Społeczności
© Marek Woźniak 2019
Polityka Prywatności